DOLGULAR
Dolgular pek çok yaşta kullanılan, plastik cerrahinin en önemli araçlarındandır. Bu konuda öncelikle yanlış bilinenleri açıklamak uygun olur. Dolgu maddeleri sadece belli yaşın üzerindekilere uygulanmaz. Bazen çok genç bireylerde yapısal sorunların giderilmesinde başarıyla kullanılmaktadır. “Dolgu” dendiği zaman sadece “dolduran” bir maddenin anlaşılması artık eski bir düşüncedir. Günümüzde dolgu maddeleri güzelleştirme amaçlı, lifting etkisi için de sıklıkla kullanılmaktadır. Son yıllarda geliştirilen kodlama odaklı yöntemlerle dolgu yaparak kaşları kaldırmak, yüzdeki sarkmaları azaltmak (lifting), yorgun ve üzgün görünümü gidermek, yüz oranlarını düzeltmek mümkündür. Ancak bu uygulamanın doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi doğru dolgu maddesinin doğru teknikle doğru bölgeye doğru miktarda kullanılmasıyla olur. Bu da ancak uzman tarafından gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Zaman zaman uzman olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış uygulamaların adeta felaketlere yol açabildiğini medyada izliyoruz. Ya da sosyal yaşamda karşılaştığımız doğallıktan uzak abartılı görünümler bizi bu işlemden soğutabiliyor. Bu nedenle plastik cerrahi uzmanına gelen hastaların çoğu başlangıçta dolgu yaptırmaktan korkarlar ancak zamanla bu korku yerini güven ve mutluluğa bırakır.
Dolgu olarak kullanılan değişik maddeler bulunmaktadır. Bunlar hakkındaki ayrıntılı bilgileri (içerikleri, uygulama bölgeleri, kalıcılıkları gibi) doktorunuz size verecektir. Uygulama bölgesine göre farklı dolgular farklı derinliklere yapılır. Nereye hangi dolgu maddesinden ne kadar yapılacağını hastanın isteklerine göre doktorunuz belirler ve size uygulamadan önce bilgi verir.
Uygulama oldukça kolaydır. Dolgu yapılacak bölgeye sürülecek topikal bir kremle işlem neredeyse ağrısız olarak gerçekleştirilir. Dolgu uygulaması sonrası günlük yaşamınıza dönebilirsiniz, genellikle bir kısıtlama olmaz.
HANGİ MADDELER DOLGU AMAÇLI KULLANILIR?
- Hyalüronik asit
- Kalsiyum Hidroksiapatit
- Yağ
ETKİ SÜRELERİ
Dolgu maddeleri uygulama anında etkileri görülmeye başlar. Kullanılan dolgu maddesine göre etki süresi 6 aydan başlar, 18 ila 24 aya kadar devam eder.
NE ZAMAN YAPILABİLİR?
Dolgu uygulaması ihtiyaç görülen her yaşta ve her mevsimde uygulanabilir.
KİMLERE UYGULANMAZ?
Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
ZARARLI MIDIR?
Dolgu maddeleri kullanıldığı bölgede sınırlı kalır yani lokal olarak uygulanır, vücuda dağılmaz, herhangi bir iç organı etkilemez, sistemik bir yan etki yapmaz.
YAN ETKİLERİ
Dolgu uygulamasından sonra aynen botox uygulaması gibi uygulama bölgesinde kızarıklık ve ekimoz olabilir. Enjeksiyona bağlı ağrı, içeriğinin yoğun olmasından dolayı daha fazla olması beklenir ancak çoğu dolgu maddeleri lokal anestezik içerirler ve ağrı etkisi minimalize edilmiş olur. Bir diğer nadir görülen yan etki granülom (cilt altı tesbih taneleri) oluşmasıdır. Vücudun bu maddeleri yabancı cisim olarak algılayıp kist formasyonu oluşturmasıdır. Ancak tedavisi mümkündür.